Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΜΕΡΟΣ 3 oν: "ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΓΛΩΣΣΑ¨.




                           
                               Μέρος  3ο: "Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα".
          Δημοτικό τραγούδι  ἀπό Άνω Δρόπολη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmX7Gy7nH2dhy0mj5hgUMg_2vGWumG_AK6ev-WTqdmb8xAXZ-29G7AiroUfjtbuUVEKB1OiYp5UUxGEZkELWENIs5cpQxKlecrgoTQuQtjHBzw5jE0c8n8lw5SFnILSEHsOGvO3W3Ov2I/s320/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82.jpg
2α  ΕΚΔΟΣΗ
Σειρά ἀναρτήσεων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

             2α ΕΚΔΟΣΗ
Σύνθεση ΠΑΖΛ καί ἐπιμέλεια παρουσίασης:  Εὐάγγελος ὁ Σάμιος


                            Μέρος 5ο,    Μέρος 6ο,     Μέρος 7ο,    Μέρος 8ο (υπό έκδοση)
 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

   Σχόλιο ΠΑΖΛ:  Ας ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι από την Άνω Δρόπολη, με τίτλο  ¨Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα¨, για να μην ξεχνάμε τα δημοτικά μας τραγούδια, που αποτελούν το ζωντανό και αγνό πολιτισμό της πατρίδας μας.

 Στην συνέχεια ο Ξενοφών Ζολώτας (1957) εκφωνεί ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. Το επαναλαμβάνει το 1959. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι οι πατέρες της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο ‘Ανταμς και άλλοι όταν συνέτασσαν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1787, είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου κράτους να είναι η ελληνική, προς τιμή της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον κόσμο. Μία ψήφος , όμως ήταν αρκετή για να προκριθεί η αγγλική.

Παρόμοια είναι και η επομένη ενότητα.

Ο Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι: «Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής». Ο δε Μάικλ Βέντρις ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει την Κρητικομυκηναϊκή γραμμική γραφή τύπου Β΄ και το κυριότερο, ότι η γλώσσα αυτή είναι Ελληνική.

Ο Γερμανός φυσικός επιστήμων Μax Von Laye (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής) γράφει: «Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών». Τη δήλωση αυτή την έκαμε, όταν διαπίστωσε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια τέλεια μαθηματική δημιουργία, διαπίστωσε τη μαθηματική δομή της.

Εμείς συνεχίζουμε την «απλοποίησή» της μέχρι να την κάνουμε αγνώριστη. Σ’ αυτό απαντά ο Γάλλος καθηγητής Masse Roger λέγοντας: «Κάθε απλοποίηση στη γλώσσα είναι απλά ένα χάσιμο σκέψεως».

Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι «εξόδευσαν», για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την «βαπτίσουν» με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη.

 Υπάρχουν Ελληνικές λέξεις που ξενιτεύτηκαν και επέστρεψαν αγνώριστες, όπως : πόζα, ταξί, μπουάτ,  μαρμελάδα, γκλάμουρ, πέναλτι, πιάτσα, τζίρος, λαζάνια, κρετίνος, κουπόνι και πολλές άλλες.  Για παράδειγμα  η αρχαία ελληνική λέξη ποινή. Μέσω πάλι της Λατινικής και της παλαιάς Νορμανδικής, το ελληνικό ποινή κατέληξε στο αγγλ. penalty, για να επιστρέψει (ως αντιδάνειο) στην Ελληνική ως πέναλτι, όρος στο ποδόσφαιρο!

Η ελληνική γλώσσα, συνέχεια μας εκπλήσσει με κάτι καινούργιο που ανακαλύπτουμε. Έτσι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, που δεν συνοδεύτηκε από καμία απολύτως επιστημονική μελέτη, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μαθησιακών διαταραχών. 

Τέλος το Νι ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, με την διοχέτευση οξυγόνου, ο Νους γίνεται διαυγής και καθαρός. Μιλάει κανείς με ακρίβεια, αυτοσυγκέντρωση, χωρίς οργή, αλλά με επιχειρήματα, χωρίς να παραλείψει κάτι, και στο τέλος με το Σίγμα (Σ) ηρεμεί ο ψυχισμός του, διότι έπραξε το καθήκον του και μίλησε υπεύθυνα, στον Δημόσιο Λόγο του. 

Δηλαδή είπε όλα, όσα ΕΠΡΕΠΕ: ΤΑ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΟ ΝΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΓΜΑ!

Ακολουθούν βίντεο σχετικά με τις παρουσιασθείσες ενότητες, ώστε να συμπληρώσουμε το θέμα. 

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 20/04/2012
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 11/11/2016



12 Νοεμβρίου 2016

Εὐάγγελος ὁ Σάμιος
Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Ἐλεήμονος Ἀρχιεπίσκοπου Ἀλεξανδρείας
Ἒκδοση 2η


Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ 2012


Εύχομαι ολόψυχα η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΚΥΡΙΟΥ  να  φέρει:
            ΑΝΑΣΤΑΣΗ μες στην καρδιά μας για αφύπνιση της συνείδησής μας και  την μεθ΄ επιγνώσεως μετάνοια.
            ΑΝΑΣΤΑΣΗ της κοινωνίας μας από την ηθική φθορά, για επικράτηση  δικαιοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας.
            ΑΝΑΣΤΑΣΗ του γένος μας από τα δεσμά της τρόικας και των συνοδοιπόρων της.

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ο ΚΥΡΙΟΣ.

Σε μας εναπόκειται πλέον η προσωπική μετάνοια και η κοινωνική ανάσταση, για  να οδηγηθούμε στο ποθητό ήτοι στο : ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από την ηθική εξαθλίωση,  που θα αποτελέσει το τέλος της τρόικας και των συνοδοιπόρων της.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η μάχη των οχυρών - 1941- "Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται."


Άνχης Γεώργιος Δουράτσος, Διοικητὴς τοῦ Ὀχυροῦ Ροῦπελ.
«Τὰ Ὀχυρὰ καταλαμβάνονται, δὲν παραδίδονται.»






ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 05/04/2012
Γράφει Ευάγγελος ο Σάμιος

      Σχόλιο ΠΑΖΛ:  Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την επική  Μάχη των Οχυρών (Γραμμή Μεταξά), που διεξήχθη 6 - 10 Απριλίου 1941.  Μια μάχη εφάμιλλη της μάχης των Θερμοπυλών.
                  Τα ηρωικά γεγονότα είναι πάμπολλα. Τα πιο πολλά άγνωστα. 
                  «Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται» ήταν  το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του διοικητή του οχυρού Ρούπελ,  Άνχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση.
                 Περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

      1.  ΡΟΥΠΕΛ: Προμαχώνας Ελευθερίας. 
      2.  Γραμμή Μεταξά (βίντεο).
      3.  Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος.  
      4.  Ξενάγηση στο Ρούπελ (βίντεο). 
      5.  Η Μάχη των Οχυρών στα Γερμανικά Επίκαιρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.    
      6.  Οι τελευταίοι του Ρούπελ (ιστορική πολεμική ταινία).
      7.  Το Ρούπελ χθες και σήμερα (βίντεο).
      8.  Ιστολόγιο αφιερωμένο στο Ρούπελ.

1. ΡΟΥΠΕΛ: Προμαχώνας Ελευθερίας

*Το μνημείο στο οχυρό Ρούπελ