Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ



Αποτέλεσμα εικόνας για υπαπαντη της θεοτοκου



παπαντή το Κυρίου καί Σωτρος μν ησο Χριστο






Σύνθεση ΠΑΖΛ καί ἐπιμέλεια παρουσίασης: Εὐάγγελος ὁ Σάμιος

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmX7Gy7nH2dhy0mj5hgUMg_2vGWumG_AK6ev-WTqdmb8xAXZ-29G7AiroUfjtbuUVEKB1OiYp5UUxGEZkELWENIs5cpQxKlecrgoTQuQtjHBzw5jE0c8n8lw5SFnILSEHsOGvO3W3Ov2I/s320/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82.jpg
1η ΕΚΔΟΣΗ
Σειρά ἀναρτήσεων: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017



ΣΧΟΛΙΑ:  Ἀντί σχολίων παραθέτω το παρακάτω κείμενο

ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΣ
Παπαθεοχάρης Μιχαήλ
Φοιτητής θεολογίας



 «Κόλπους Πατρός τυπούσι του σου, Χριστέ μου, του Συμεών αι χείρες, αι φέρουσί σε.»

Τους κόλπους του ουρανίου Πατέρα συμβολίζουν, Χριστέ μου, τα χέρια του Συμεών που Σε κράτησαν στην αγκαλιά του.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπαπαντη της θεοτοκου Μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από την γέννηση του Θεανθρώπου, προσεφέρθη ο Κύριος στο ιερό υπό Μητρός Παρθένου, και υπεδέχθη Αυτόν ο πρεσβύτης Συμεών. Κατά τη διάταξη του Μωσαϊκού νόμου «παν άρσεν πρωτότοκον έσται αφιερωμένον τω Θεώ, και την εις τούτον  νενομισμένην θυσίαν προσενέγκη, ζεύγος τρυγόνων, ή δύο νεοσσούς περιστερών». Δηλαδή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί ήταν αφιερωμένο στο Θεό, και προς τούτο γινόταν μία συγκεκριμένη τελετή στο ναό, περιλαμβάνουσα και προσφορά δύο τρυγόνων ή περιστεριών.

Λαβών δε ο πρεσβύτης Συμεών τον Κύριο της δόξης στα χέρια του είπε το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…». Τώρα, δηλαδή, Κύριε, ας πεθάνω, αφού είδα το Σωτήρα του κόσμου. Διότι αυτό περίμενε χρόνια ο δίκαιος Συμεών˙ να δει με τους οφθαλμούς του τον Κύριο και Θεό του. Και πλέον ευτυχισμένος μπορούσε να υπάγει εις τα αγκάλας του Θεού.